torsdag, april 03, 2008

A. Schulman och Annica Dahlqvist i TV4

Jag tittade på TV4:s Kvällsöppet i går kväll. Först något av han Schulman. Helt obegripligt och det han försökte säga doldes (lyckligtvis) av hans dåliga och slarviga uttal. Tänk att TV (och radio) har börjat ta in medarbetare som inte kan tala ordentligt. De talar för fort och för slarvigt. Skärpning, tack!

Sedan var det debatt om kosten. Annica Dahlqvist, stackarn, fick gå i klinch med Claude Marcus, läkare, och Annica Sohlström, Livsmedelsverket. Fredrik Paulun var också med, tydligt visande att att han inte visste vilken häst han skulle hålla på.

Annica D fick aldrig någon riktig chans att tala om vad hennes kostprogram (LCHF) går ut på och vilka studier hon stöder sig på. Bl a fick C. Marcus stå oemotsagd när han påstod att Annica D förespråkar högproteinkost, vilket hon ju inte alls gör. Och Annica D blev hela tiden avbruten av programledaren Lennart Ekdal. Claude Marcus, däremot fick prata, nästan utan att bli avbruten alls, och han sade egentligen ingenting av värde. Bara ord. Programledaren borde kolla av sitt intervjuarbete via en inspelning.

Annika S talade bara om "vetenskap och beprövad erfarenhet" utan att med ett ord medge att det finns massor av fall med mirakulöst bättre livskvalitet för de med metabolt syndrom, diabetiker typ 2 och överviktiga som lagt om till LCHF-kost.

Annica D förespråkar naturligt fett, vilket margariner inte är. De är processade och fettmolekylerna kan anta sådan form att de inte passar vår matsmältning och kan t o m vara direkt skadliga. Och hon menar, apropå skolmåltiderna, att barn behöver fet mjölk som innehåller naturliga D-vitaminer.

Jag tycker att Annica Dahlqvist borde få ett tillfälle där hon kunde få redogöra för sin "nygamla" kostmodell, sina fallbeskrivningar och resultat. Uppbackad av andra experter/läkare som stöder hennes linje och utan att bli avbruten hela tiden. Om nu hennes kostmodell visar sig vara bra för många människor, så är det oförsvarligt om hon tystas av klåfingriga programledare och snuttifierade programtider. "Även en blind höna kan ju ibland hitta ett guldkorn", sägs det.

Inga kommentarer: