Tittade nyss på Kalla fakta. Det handlade om hur riskkapitalstyrda bolag konkurrerar ut mindre, lokala vårdbolag vid upphandlingarna genom att de kan lägga lägre bud eftersom dessa bolag inte betalar någon skatt. De trixar över pengarna till fonder i olika skatteparadis.
Svenska Skatteverket kan ingenting göra, eftersom vår lagstiftning inte täcker sådana transaktioner. Och kommunerna säger frankt att de har som uppgift bara att tänka på kommunens ekonomi - inte att bedöma moralen i anbudet. Tydligen ska de inte heller tänka på vårdkvalitén. Dessa riskkapitalstyrda bolag slimmar organisationen extremt, personal och patienter far illa. Det var flera exempel på det i programmet.
Hur kan det komma sig att det inte finns lagar som hindrar sådana här avarter? Är politikerna själva delägare i bolagen? Det verkar misstänkt eftersom bolagen vägrar att redovisa ägarstrukturen.
2 kommentarer:
Ja, så går det när man försöker privatisera något som borde vara helstatligt.
Vården är ryggraden i välfärden. Vill vi bli som USA där bara rika kan få vård, med försäkringsbolag som lurar de sjuka och svaga och en stat som genom sitt vårdsystem visar sin inställning att en sjuk människa ingenting är värd?
Whiskeyjack
Instämmer helt. All infrastruktur, skola, vård, transporter, el mm borde vara statligt styrt. Men se för guds skull till att det är bra ledning som styr och inte politiskt tillsatta chefer.
Skicka en kommentar